📢DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN! GENÇHANE.COM AÇILDI! 🚀

Forum kültürü geri döndü... Hem de genç işi haliyle!
Bugünün gündemini biz yazıyoruz, sen de katıl!
Selam millet, öğretmen ataması bekleyenlerin gündemi malum: O meşhur Öğretmen Akademisi... Ya bu akademi olacak mı, olmayacak mı, olanlar nasıl atanacak, olmayanlar ne yapacak? Kafalar kazan gibi! Biliyorsunuz, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin bu konuyu bir ara bayağı dillendirmişti. Hatta 2024 KPSS ile son atamaların yapılacağını, sonrasında akademinin devreye gireceğini söylemişti. Ama gelin görün ki, ortalık hala dumanlı.

Şimdi, son duyumlara ve basında çıkan bazı haberlere göre, Öğretmen Akademisi'nin 1 Eylül 2025 itibarıyla hayata geçirilmesi planlanıyormuş. Hatta bu akademi için 30 civarı ilde hazırlıklar yapıldığı söyleniyor. Ama kesinleşmiş bir şey yok. Yani "çantaları hazırlayın, akademiye gidiyoruz" diyemiyoruz henüz.

Peki bu Akademi tam olarak neyin nesi olacak?

Edindiğimiz bilgilere göre, bu akademiye giriş için ayrı bir sınav yapılacakmış, KPSS artık kullanılmayacakmış. Akademide yaklaşık 14 aylık bir eğitim söz konusu. Bu eğitim süresince aday öğretmenlere asgari ücretin üzerinde bir maaş ödeneceği de konuşuluyor. Eğitim hem teorik olacak hem de belirlenen okullarda uygulamalı stajlar yapılacakmış. Hatta aday öğretmenler, farklı öğretmenlerin yanında değerlendirilecekmiş; sadece bilgi değil, meslek sevgisi, öğrenciyle iletişim gibi konularda da not alacaklarmış. Yani bildiğimiz mülakat sisteminden biraz farklı, daha kapsamlı bir değerlendirme olacak gibi duruyor.

Ama İşte O Büyük Ama!

Şimdi gelelim işin kafa karıştıran kısmına. Bu 2025 öğretmen atamalarında bu sistem yetişecek mi? İşte burası muamma! Çünkü MEB, 2024 KPSS puanıyla 15 bin öğretmen ataması için başvuru sürecini başlattı bile. Yani bildiğimiz eski usulle bir atama yapılıyor şu anda. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: Akademi ne zaman tam olarak devreye girecek? Bu 15 bin kişi akademiden muaf mı olacak? Yoksa onlar da bir şekilde akademi sürecine dahil edilecekler mi?

Bazı yorumlara göre, bu 15 bin atama, "geçiş süreci" olarak değerlendirilebilir. Yani belki de akademi tam olarak oturana kadar eski sistemle alımlar bir süre daha devam edebilir. Ya da belki de bu 15 bin kişiden sonra akademiye geçilecek ve sonraki atamalar akademi mezunları arasından yapılacak. Kimse net bir şey söylemiyor şu an.

Atama Bekleyenlerin Tepkisi Ne Oluyor?

Doğal olarak, atama bekleyen öğretmen adayları bu belirsizlikten dolayı oldukça tedirgin. Kimisi "KPSS'ye boşuna mı çalıştık?" diye soruyor, kimisi akademi sisteminin nasıl işleyeceğini merak ediyor. Özellikle yıllardır atama bekleyenler için bu yeni durum büyük bir stres kaynağı olmuş durumda. Forumlarda, sosyal medyada bu konuyla ilgili binlerce yorum ve soru dönüyor. Herkes bir an önce net bir açıklama bekliyor.

Sonuç Olarak Ne Yapmalı?

Şu an için en doğrusu Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi duyurularını yakından takip etmek. Akademi ile ilgili yönetmelikler yayınlandı ama uygulama detayları hala netleşmiş değil gibi. Bu belirsizlik ortamında, hem KPSS çalışmalarına devam etmek hem de akademi ile ilgili gelişmeleri izlemek en mantıklı yol gibi görünüyor.

Umarım MEB en kısa zamanda bu konuya açıklık getirir ve atama bekleyen binlerce öğretmen adayının kafasındaki soru işaretlerini giderir. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Akademi hakkında duyumlarınız, yorumlarınız neler? Hadi forumda bu konuyu biraz daha tartışalım, belki hep beraber bir çıkarım yaparız!

! Lütfen dikkat !

Forumumuzda kaliteli ve etkileşimli bir ortam sağlamak adına, lütfen konu dışı ve gereksiz cevaplar vermekten kaçının. Forum kurallarına aykırı davranışlar yasaktır. Hep birlikte daha verimli ve düzenli bir platform oluşturmak için kurallara uyalım.

Geri